Αθήνα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

 

Το ντουέντε γυρεύει την πληγή, το χείλος του γκρεμού, κι ό,τι εμφανίζεται πάντα εκεί που οι μορφές χάνονται η µια μέσα στην άλλη σε µια νοσταλγία βαθύτερη απ' την εξωτερική έκφρασή τους. 

Κυρίες και κύριοι: έστησα τρεις αψίδες και µε χέρι αδέξιο τοποθέτησα πάνω τη µούσα, τον άγγελο και το ντουέντε. Η µούσα μένει ακίνητη. Μπορεί αν κρατήσει τον πολύπτυχο χιτώνα της, τα αγελαδίσια µάτια της που ατενίζουν την Πομπηία ή την πλατιά της μύτη µε τα τέσσερα πρόσωπα που της έδωσε ο φίλος της ο Πικάσο. Ο άγγελος μπορεί να ανεμίσει στα μαλλιά που ζωγράφισε ο Αντονέλλο ντί Μεσσίνα ή να φτερουγίσει στις πτυχές του Λίππι και στο βιολί του Μασσολίνο και του Ρουσσώ. Μα το ντουέντε; Που είναι το ντουέντε; Μέσα από την άδεια αψίδα υψώνεται ένας άνεμος του νου που πνέει ακατάπαυστα πάνω από τα κεφάλια των νεκρών σε µια ατέλειωτη αναζήτηση για καινούργια τοπία κι ανυποψίαστους τόνους. Ένας άνεμος που μυρίζει σάλιο παιδιού, φρεσκοκομμένο χορτάρι και πέπλο μέδουσας αγγέλλοντας το αιώνιο βάπτισμα των νιογέννητων πραγμάτων.

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα -  Ντουέντε
Μετάφραση: Ολυµπία Καράγιωργα, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο τη "Εστία", 1998

 

Ντουέντε θα πει ξωτικό. Μοιάζει με το αιώνιο βάπτισμα των νεογέννητων πραγμάτων, λέει ο Λόρκα. Το ντουέντε μοιάζει να είναι η έκσταση: ένα απόσταγμα συναισθημάτων, λέξεων, εμπειριών, ερωτημάτων –επίκαιρων και διαχρονικών–. Πηγάζουν, εξωτερικεύονται και συναντάνε την έκφραση.

Οριακές εποχές, οριακά νοήματα, οριακές προτάσεις σμιλεύουν τη δεύτερη ανάγνωση πίσω από τα γεγονότα, τις λέξεις, τις εκφράσεις, την καθημερινότητα. Οι σιωπές παραδίπλα. Και οι κραυγές. Που διαβάζονται, που ακούγονται, που μεστώνουν σε βαρέλια ανάμικτης λογικής και συναισθήματος. 

Η μοναξιά της δημιουργίας μοιάζει να είναι νομοτελειακή. Το μοίρασμά της είναι σίγουρα. Δημιουργώ θα πει ανοίγω διάπλατα τα αδιέξοδα να μπει αέρας. ΝΤΟΥέΝΤΕ θα πει υπάρχω, γιατί δημιουργώ.

Και τότε…

Ο λόγος συναντά τη μουσική. Η πραγματικότητα ξετυλίγεται καρέ–καρέ και αποτυπώνεται φωτογραφικά και λογοτεχνικά. Οι εικασίες μετατρέπονται σε εικαστικές προσεγγίσεις και το θέατρο πλέκει διαλόγους και πρόζες, σκηνοθετώντας εκ παραλλήλου τις πράξεις του παρα-λόγου μας. Φίλοι συνομιλούν με φίλους, πίνοντας καφέ, γράφοντας κείμενα, λέγοντας την άποψή τους για όσα συμβαίνουν πίσω από τα προφανή. Αλλά και για όσα είναι προφανή. 

Αυτό είναι το δικό μας ΝΤΟΥέΝΤΕ: Μια ομάδα ανθρώπων, που γράφουν, δημιουργούν, ιχνογραφούν στις διαδρομές τους σκέψεις, απόψεις και ιδέες.

Το ΝΤΟΥέΝΤΕ διαβάζει βιβλία, ακούει μουσικές, προτείνει «αποδράσεις», πάει θέατρο, αφουγκράζεται και περιγράφει. Εκεί που ο πολιτισμός ακούγεται ακόμα, είτε ως ψίθυρος είτε ως κραυγή, εκεί ταξιδεύει το δικό μας ΝΤΟΥέΝΤΕ. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. 

ΝΤΟΥέΝΤΕ για μας, θα πει νιώθω.

Το πέμπτο τεύχος κυκλοφορεί διαδικτυακά το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και σας προσκαλεί να το γνωρίσετε.

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαίρη Κλιγκάτση
www.duendemagazine.gr
E-mail επικοινωνίας: info@duendemagazine.gr