Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ματριόσκα είναι η παραδοσιακή, ξύλινη, ρωσική κούκλα μέσα στην κούκλα. Καθώς τα κομμάτια της ανοίγουν, με κάθε μικρότερη μορφή που εμφανίζεται αποκαλύπτονται όλο και σκοτεινότερα μυστικά. Ταυτόχρονα, Ματριόσκα είναι ένα πολυσυλλεκτικό έργο δεκατριών ανθρώπων που ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί. Λόγος, εικόνα και μελωδία συνθέτουν την όψη ενός κόσμου που φθηναίνει και με κάθε γύρισμα σελίδας μοιάζει όλο και περισσότερο με τις ασπρόμαυρες σκέψεις και πράξεις μας.

Ματριόσκα: κούκλα, λέξεις, εικόνα, μουσική, σελίδες, δημιουργοί, απόσταση, συναντήσεις. Τι από όλα αυτά είναι; Πώς η μια σημασία συναντά περισσότερες και δένονται όλες μεταξύ τους τόσο σφιχτά και αρμονικά, ώστε ο διαχωρισμός τους να υποδηλώνει εντέλει την ένωση; 

Το ΝΤΟΥέΝΤΕ περπάτησε στη «χώρα» της Ματριόσκα και σας δίνει μια πρώτη γεύση για το πολυσυλλεκτικό αυτό έργο που κυκλοφορεί από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις. 

Ο Ελ Ρόι -μια πραγματικά αινιγματική φιγούρα: ιστορία μέσα στην ιστορία- είναι ο εμπνευστής του έργου, συνοδοιπόρος εδώ και χρόνια με τον Έλιος, τον φωτογράφο της δεκατριαμελούς δημιουργικής ομάδας. Ο Έλιος επιχειρεί να αποτυπώσει εικόνες και παραστάσεις από τη δική του ανάγνωση των ιστοριών της Ματριόσκα με έντεκα ασπρόμαυρες φωτογραφίες. 

Πώς φτάσανε αλήθεια οι δυο τους στην απόφαση να επιλέξουν τη συγκεκριμένη κούκλα για εξώφυλλο αυτού του πολυσυλλεκτικού έργου;

 

Ελ Ρόι: Αυτή η ματριόσκα σου κάνει;

Έλιος: Όχι, είναι υπερφορτωμένη με έντονα χρώματα και βλέμμα απρόσεχτο και φοβισμένο. Θέλω μία λιτή, ταπεινή με καθάριο, περήφανο βλέμμα. Αυτή εδώ, μάλιστα.

Ελ Ρόι: Καταλαβαίνω τι εννοείς… Πώς σκέφτεσαι τη φωτογραφία;

Έλιος: Το μέρος πρέπει να είναι φωτεινό, μάλλον λευκό, και η κούκλα να σε κοιτάζει κατευθείαν μες στα μάτια. Θα φωτογραφήσω τη μικρότερη κούκλα μες την κούκλα.

Ελ Ρόι: Και πώς είσαι βέβαιος ότι είναι η μικρότερη; Πώς ξέρεις ότι η ματριόσκα δεν κρατάει κάτι πολύ καλά κρυμμένο στο τελευταίο κομμάτι που δε λέει να ανοίξει;

Έλιος: Δεν το ξέρω. Μπορεί να υπάρχουν άπειρες ματριόσκες –η μία μέσα στην άλλη– μα δε θέλω να τις ανακαλύψω όλες μονομιάς. Θέλω να μιλήσω πρώτα μαζί τους, με το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Δε θέλω να τα προσπερνώ αδιάφορα στην αναζήτηση αυτού που δεν έχει βρει κανένας.

Ελ Ρόι: Τότε δεν θα ‘πρεπε να φωτογραφήσεις όλα τα κομμάτια και όχι το μικρότερο που μπορείς να ανοίξεις – ή πιο σωστά, που θέλεις να ανοίξεις;

Έλιος: Είναι το κομμάτι που μου έχει πει τα λιγότερα, το μικρότερο, για την ώρα. Μου δείχνει ότι κάτι θέλει να μοιραστεί με τους ανθρώπους, μα δεν ξέρει να μιλήσει καλά. Οι λέξεις της είναι ξύλινες και οι ήχοι που ακούει ξύλινοι κι αυτοί – βλέπεις οι περισσότεροι σταματούν το άνοιγμα της ματριόσκας στο τέταρτο κομμάτι. 

Ελ Ρόι: Γι’ αυτό το φως του ήλιου την τρόμαξε, ε; Έκανε τα μάτια της –ναι, το είδα– όπως ο μετανάστης όταν μετά από χιλιάδες μίλια κλεισμένος σε ένα τετραγωνικό σκοτάδι αντικρίζει τον δυτικό ήλιο.

Έλιος: Ώστε προσπάθησες και εσύ να την ακούσεις...

 

Ακούστε ένα από τα τραγούδια της Ματριόσκα από την ιστορία «33 μίλια» με τίτλο «Το Τρένο»:

Μέσω του matrioska.info διατίθεται ελεύθερα η ψηφιακή μορφή του έργου. Αναζητήστε την έντυπη Ματριόσκα (βιβλίο+cd) σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή κάντε την παραγγελία σας από το site των Βορειοδυτικών Εκδόσεων: voreiodytikes.blogspot.com

 

Ματριόσκα
Βορειοδυτικές Εκδόσεις