Ταινίες που δεν βρίσκονται στα πρώτα ράφια των βίντεο κλαμπ... Ταινίες που ψάχνουμε να βρούμε όταν εξαντλήσουμε τις προφανείς επιλογές μας... Κάθε μήνα ο Δημήτρης Συμεωνίδης προτείνει πέντε ταινίες για διαφορετικές διαθέσεις και ώρες.

 

OLD CLASSIC
Laura | Του Otto Preminger | 1944

Film noir, ταινία μυστηρίου, σπουδή χαρακτήρων. Μια ταινία για τα ανθρώπινα πάθη, τη ζήλεια και τον έρωτα σκηνοθετημένη άψογα από τον Preminger. Εκπληκτική φωτογραφία και ερμηνείες. Κεντρική ηρωίδα η Laura, μια πανέμορφη γυναίκα που βρίσκεται δολοφονημένη από το ξεκίνημα της ταινίας. Ο σκηνοθέτης με τη μέθοδο του flashback μας δίνει πληροφορίες για τη ζωή της, τους τρεις άντρες -όλους  ύποπτους για τον φόνο- τη θεία και την υπηρέτρια. Μεγάλες ανατροπές, εκπλήξεις και έντονο σασπένς.

IMDb

 

CINEFIL
L'Atalante | Του Jean Vigo | 1934

Ποιητική ταινία ενός πολύ μεγάλου δημιουργού (που πέθανε πολύ νωρίς, μόλις 29 ετών, στο τελείωμα του γυρίσματος της ταινίας). Ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ένας πολυταξιδεμένος καπετάνιος, ο βοηθός του και το πλοίο, η Αταλάντη που εδώ παύει να είναι υλικό και να αποκτάει ψυχή, ένα πορτραίτο του έρωτα και των ονείρων. Η ταινία έχει χιούμορ, απίστευτη φωτογραφία και κίνηση της κάμερας, σκηνές γεμάτες συμβολισμούς και γρήγορο μοντάζ. Μια ταινία που όσες φορές και αν την δει κανείς θα ανακαλύπτει πάντα μικρά, συμβολικά αριστουργήματα μέσα στις διάφορες σεκάνς.

IMDb

 

HAPPY HOUR
Intouchables | Των Olivier Nakache, Eric Toledano | 2011

Μια ταινία που ενώ εμπεριέχει  πολλά κινηματογραφικά κλισέ, αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή και στην ελπίδα. Με συνεχείς ανατροπές στα συναισθήματα, από την έντονη φόρτιση στο γέλιο, με άψογες ερμηνείες και εκπληκτική μουσική από τον Ludovico Einaudi. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός παράλυτου εκατομμυριούχου και ενός νεαρού, ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του νοσοκόμου του νευρωτικού εκατομμυριούχου. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο προσωπικότητες που κερδίζουν από αυτήν την συνύπαρξη, το δικαίωμα στο όνειρο.

IMDb

 

DIAMOND
Nueve reinas | Του Fabián Bielinsky | 2000

Πανέξυπνο σενάριο, σασπένς και ανατροπές. Θα σας κρατήσει καθηλωμένους μέχρι το εντυπωσιακό φινάλε. Η ιστορία ξεκινά στο Μπουένος Άιρες, όπου δύο μικροαπατεώνες προσπαθούν να κάνουν το κόλπο της ζωής τους. Σε μια χώρα υπό κατάρρευση, στα όρια της χρεωκοπίας μία ταινία με διαβολεμένο χιούμορ και ταχύτατους ρυθμούς.

IMDb

 

JOKER
Bound | Των Andy Wachowski, Lana Wachowski | 1996

Κόρκι: Λεσβία που μόλις αποφυλακίστηκε. Βάιολετ: Ερωμένη ενός γκάνγκστερ. Η Κόρκι νοικιάζει το διπλανό διαμέρισμα της Βάιολετ. Μετά την γνωριμία τους και την ερωτική τους σχέση θα επιδιώξουν να κλέψουν 2.000.000$ από τη μαφία. Cult ταινία, η πρώτη των αδελφών Wachowski (σκηνοθέτες των “Matrix”), προκλητική, έξυπνη, αντισυμβατική, γεμάτη δράση και μελετημένη πλοκή. Θυμίζει αδελφούς Κοέν σε καλές στιγμές τους. 

IMDb

 

 Music of the month

▶ Lady and Bird - Suicide Is Painless από την ταινία: M.A.S.H.