Για τη θεατρική περίοδο 2012-2013 το Θέατρο Κνωσός, ο Λάμπρος Τσάγκας και ο σκηνοθέτης Νίκος Αρμάος παρουσιάζουν ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της διεθνούς λογοτεχνίας, τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ.

Ένα έργο με σαφή πολιτικό χαρακτήρα που απεικονίζει το όραμα μιας κοινωνίας ελεύθερων και ισότιμων πολιτών. Μια αμείλικτη αλληγορία, όπου ο θρίαμβος της εξέγερσης αποδεικνύεται  σύντομος, καθώς η εξουσία των λίγων εδραιώνεται όλο και πιο σκληρή, αποτρόπαια και διεφθαρμένη.

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, κείμενο γραμμένο το 1945 από τον σπουδαίο στοχαστή και συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ (George Orwell 1903 – 1945), εξακολουθεί –σήμερα περισσότερο από ποτέ- να διατηρεί την προφητική και διαστροφικά επίκαιρη σημασία του, καθώς καταγγέλει τη διαφθορά, την εκμετάλλευση, την απληστία, την ανηθικότητα και τα αδιέξοδα της εξουσίας, που παρά το ανθρωπόμορφο πρόσωπό της απαιτεί σιδερένια πειθαρχία, υποταγή, και βέβαια, καλή πίστη και συναίνεση.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Πέρα από τις γνωστές αναφορές σε πραγματικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Οργουελ αποτελεί ένα κείμενο που θέτει ουσιαστικές απορίες σχετικά με τον επαναστατικό μετασχηματισμό μιας κοινωνίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις επίτευξης ενός ουτοπικού σχεδιάσματος, το αδιέξοδο που προκαλεί η διάζευξη της πολιτικής από την ηθική.

Το έργο περιγράφει την πορεία μιας πετυχημένης αρχικά εξέγερσης των ζώων κατά των ανθρώπων, η οποία σιγά-σιγά καταρρέει. Η άτεγκτη ανθρώπινη εξουσία αντικαθίσταται από την εξίσου σκληρή εξουσία μιας ομάδας ζώων, των γουρουνιών. Γεννούνται, λοιπόν, διάφορα ερωτήματα, όπως ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών ομάδων τόσο σε επίπεδο συμφερόντων όσο και σε θέματα συμπεριφορών. Η ανοχή την οποία επιδεικνύουν σχεδόν όλες οι ομάδες στον ανερχόμενο δικτάτορα, τον οποίο όχι μόνο ανέχονται αλλά τον επιβραβεύουν και στη συνέχεια τον αναδεικνύουν σε ηγέτη τους. Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα, η απόσταση που κρατούν παρατηρώντας απλώς το πογκρόμ εναντίον των μικρών μειοψηφιών όταν αυτές επαναστατούν. Τέλος, οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις από τις οποίες παίρνουν σιωπηρές αποστάσεις τα ζώα της φάρμας θα μετατρέψουν τους πρώην επαναστάτες σε νέα αφεντικά και το όραμα σε εφιάλτη.

Νίκος Αρμάος

Μετάφραση-Απόδοση-Στίχοι τραγουδιών: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-κοστούμια-μάσκες: Απόστολος - Φωκίων Βέττας
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Φραγκιά
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Τσάγκας
Φωτογραφίες: Γιάννης Κουλλιάς

Ερμηνεύουν:
Αφροδίτη Αντωνάκη: Κότα - Βενιαμίν - περιστέρι
Στέργιος Αποστολίνας: Χιονόμπαλος - δικηγόρος - άλογο
Τάσος Δέδες: Φωνακλάς
Φρόσω Ζαγοραίου: Καλή - γάτα - κότα - πρόβατο
Δανάη Καλαχώρα: Χαϊδεμένη - Λευκή - κότα - πουλί
Θεμιστοκλής Καρποδίνης: Ναπολέων
Σταύρος Κώττας: Παλαιστής - κότα - πρόβατο
Νίκος Λύτρας: Αφηγητής
Πασχάλης Μερμηγκάκης: Αγρότης - αγελάδα - πρόβατο - κότα - άλογο
Λάμπρος Τσάγκας: Στρατηγός - Μωυσής - Γείτονας

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Τσάγκας, Γιάννης Μπίμης
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Τσάγκας, Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Ζημιανίτης, Μυρτώ Καραπιπέρη, Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή κοστουμιών: Βούλα Αλεξοπούλου

 

 Ινφο

ΠΟΥ; Θέατρο Κνωσός: Πατησίων 195 & Κνωσού 11
ΠΟΤΕ; Παρασκευή – Σάββατο: 21:00 & Κυριακή: 19:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 10€, Φοιτητικό: 7€, Πρωινές παραστάσεις για σχολεία: 5€, Ελεύθερη Είσοδος για όσους διαθέτουν κάρτα ανεργίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90' λεπτά (με διάλλειμα)

 

 Κλικ

Θέατρο Κνωσός - Website
Θέατρο Κνωσός - Facebook