Τρίτη, 2 Απριλίου, 19.00-21.00
Το κοινωνικό υποκείμενο μετά τον Norbert Elias και τον Michel Foucault

Στον ορίζοντα της οικονομικής κρίσης, τα παραδοσιακά θεμέλια των κοινωνικών θεωριών τίθενται ξανά επί τάπητος. Στα κρισιμότερα από αυτά ανήκει και το ερώτημα για το κοινωνικό υποκείμενο. Παρά τις αμφισημίες του και την ρευστότητά του, το κοινωνικό υποκείμενο εξακολουθεί να λαμβάνεται εν πολλοίς ως δεδομένο. Μπορούμε όμως να το δούμε διαφορετικά; Μπορούμε να υπερβούμε τους διχασμούς της παραδοσιακής κοινωνικής θεωρίας («άτομο ή όλον», «αυτονομία-ετερονομία»), τονίζοντας τη συγκρότηση του υποκειμένου μέσα από ιστορικές και κοινωνικές διαδικασίες; Στη συνάντηση αυτή, θα τοποθετηθούμε στο ζήτημα αντλώντας από το έργο δύο μεγάλων θεωρητικών της ιστορίας και του πολιτισμού, του Norbert Elias και του Michel Foucault. 

Μιλούν οι:
Γιάννης Πεδιώτης (μεταφραστής)
Νίκος Σκιαδόπουλος (μεταφραστής)

 

Tρίτη, 23 Απριλίου, 19.00-21.00
Αναζητώντας το Μεγάλο Πολιτισμικό Αφήγημα: Το παράδειγμα της Γενιάς του ‘30

Τι κρατάει μια κοινωνία ενωμένη; Τι εξασφαλίζει τη συνέχειά της με το παρελθόν αλλά και τη συνοχή της απέναντι στις εντάσεις που της επιφυλλάσσει το μέλλον; Μια απάντηση συνιστά το Μεγάλο Αφήγημα, που από τη μια δεξιώνεται την μνήμη και την ιστορία, και από την άλλη οραματίζεται το μέλλον. Η Γενιά του ’30 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τέτοια εγχειρήματα διαμόρφωσης ταυτότητας και συγκρότησης ιστορικής συνέχειας της ελληνικής κοινωνίας. Με αντίκτυπο τόσο στην πολιτική όσο και στην τέχνη, το ρεύμα αυτό εξακολουθεί να διχάζει και να προκαλεί με την τόλμη αλλά και την αμφισημία του. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε πώς η Γενιά του ‘30 επενδύεται τον 20ο αιώνα με αντιφατικά ιδεολογήματα και προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες.  

Μιλούν οι:
Αλέξανδρος Μιστριώτης (εικαστικός καλλιτέχνης)
Κώστας Χριστόπουλος (εικαστικός καλλιτέχνης)

και σχολιάζουν οι:
Βασίλης Μπογιατζής (Δρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας)
Ηλίας Παπαγιαννόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Πειραιά)
Κατερίνα Πάπαρη (Εκπαιδευτικός, υπ. Δρ Τμήματος Ιστορίας ΕΚΠΑ)
Χριστίνα Σγουρομύτη (εικαστικός καλλιτέχνης)

 

Τρίτη, 14 Μαΐου, 19.00-21.00
Το Εργοτάξιο Ιδεών κουβεντιάζει με τον Γιάννη Σταυρακάκη

Στη συνάντηση αυτή, το Εργοτάξιο Ιδεών θα φιλοξενήσει τον Γιάννη Σταυρακάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα συζητήσουμε μαζί του για τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις στη σύγχρονη πολιτική θεωρία, την ανάλυση της ιδεολογίας και τις αμφισημίες του λαϊκισμού. 

 

Τρίτη, 21 Μαΐου, 19.00-21.00
Στρογγυλή τράπεζα: Πολιτική Ανυπακοή

Η πολιτική ανυπακοή συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαμαρτυρηθεί κανείς ενάντια σε αθέμιτους και φαύλους νόμους. Στον πυρήνα του βρίσκεται η ηθική στάση της άρνησης και της μη βίαιης αντίστασης. Τι στηρίζει όμως την πολιτική ανυπακοή ως απόφαση και δικαίωμα του πολίτη απέναντι στις επιταγές μιας κυβέρνησης ή μιας δύναμης κατοχής;  

Συνομιλούν οι:
Φωτεινή Βάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ιονίου Παν/μίου)
Κύρκος Δοξιάδης (Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών)
Γιώργος Πολίτης (Λέκτορας Κοινωνικής Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών)

 

 Ινφο

Υπεύθυνος Προγράμματος-Συντονιστής: Μίλτος Ν. Θεοδοσίου
Διοργάνωση: Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ

 

 Κλικ
▶ Εργοτάξιο Ιδεών